Kanapkowa pasta z buraków i ciecierzycy


Słodki buraczany smak doprawiony ziołami na pewno niejednemu przypadnie do gustu. Dzięki paście kanapki przestają być nudne. :)

Do przygotowania pasty ugotowałam ciecierzycę i buraki. Buraki obrałam pokroiłam w kawałki i zblendowałam z ciecierzycą.


Pastę przyprawiłam odrobiną soli, pieprzem, sokiem z cytryny oraz świeżym tymiankiem i rozmarynem.


Gotowa - do chleba, bagietki, bułek, z czym macie tylko ochotę! :)





Pierogi ala ruskie z tofu

Ruskie - da się je zrobić bez twarogu, tak że są naprawdę smaczne. Zastąpcie twaróg tofu! :)

Ugotowane, utłuczone ziemniaki połączyłam z rozdrobnionym widelcem tofu i podsmażoną, przyprawioną warzywkiem cebulką. Masę doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.


Ala ruskim farszem napełniałam wycięte z ciasta kółka i lepiłam pierogi. Przepis na ciasto znajdziecie tutaj


Pierogi ugotowałam i podałam z podsmażoną cebulką i natką pietruszki. Tak pysznego efektu się nie spodziewałam! :)



Kotlety z grochu

Na niedzielny obiad najlepsze są kotlety - tym razem z grochu. :)


Ugotowany a nawet trochę rozgotowany groch ugniatałam na durszlaku łyżką, tak żeby pozbyć się nadmiaru wody.


Do rozgniecionego grochu dodałam mąki grochowej, bułki tartej i majeranku - dodaje go do każdego dania z grochem.


Z masy formowałam kotlety i obtaczałam je w bułce tartej... i to już koniec. Kotlety usmażyłam na złoto. Teraz tylko trzeba przygotować ziemniaki, ryż czy kaszę - to na co macie ochotę. Jutro możecie przygotować z pozostałych po obiedzie kotletów pyszne burgery. ;)