Pasta z cieciorki z nutą pomidorową

Już jakiś czas temu zdecydowałam się zrezygnować ze wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego, kanapki z pomidorem i sałatą przestały mi wystarczać, wiec zaczęłam robić pasty do smarowania z pieczywa. Wczoraj przygotowałam pastę z cieciorki.


Pastę przyrządziłam z cieciorki, podsmażonej cebulki, czosnku, koncentratu pomidorowego, oliwy oraz pietruszki.

Puszkę cieciorki zblendowałam z cebulką dolewając oliwy, tyle żeby cieciorka łatwo się blendowała. Do masy dodałam pół sprasowanego ząbka czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem i wymieszałam łyżką.


Pastą posmarowałam bułeczkę i ze smakiem zajadałam - była przepyszna! :)


Naleśniki z prażonymi jabłkami posypane cynamonem

Rzadko, jednak czasem dopada mnie ochota na coś słodkiego - zaspokoiłam ją przesłodkimi naleśnikami.

Ciasto przygotowałam z mąki, wody, odrobiny oleju rzepakowego i soli oraz cukru. Wszytko zmiksowałam - składniki uzupełniałam, aż uzyskałam odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto wylewałam porcjami na patelnię i smażyłam na złoty kolor.


Naleśniki posmarowałam sprezentowanymi domowej roboty prażonymi jabłkami, po czym naleśniki zwinęłam i położyłam jeszcze na chwilę na rozgrzanej patelni, tak żeby ogrzać jabłka. 

Przed podaniem naleśniki posypałam cynamonem.


Ziemniaki z grilla faszerowane kurkami

Przepadam za faszerowanymi warzywami, z grilla smakują wyjątkowo smacznie. Faszerowane ziemniaki przyrządzałam pierwszy raz i na pewno zagoszczą jeszcze w moim menu grillowym, te faszerowane kurkami, jednak zamierzam też pomyśleć nad innymi farszami.


Przygotowałam składniki do przyrządzenia dania: podgotowane ziemniaki, kurki, cebulę, natkę pietruszki oraz koperek. Ziemniaki mogą surowe, jednak wydaje mi się, że łatwiej było je wydrążyć kiedy były lekko podgotowane.

Kurki obsmażyłam na oleju rzepakowym z pokrojoną w kostkę cebulką, przyprawiłam solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec podsmażania dodałam po pól pęczka pietruszki i koperku.

Ziemniaki przekroiłam na pół i wydrążyłam środek, powstałe miejsce wypełniłam po brzegi przygotowanymi kurkami. 


Ziemniaki do grillowania zapakowałam w folię aluminiową - posmarowałam wcześniej spody ziemniaków oliwą, żeby folia nie przywarła podczas grillowania.

Gotowe ziemniaki zajadałam z sałatką z warzywami :).



Sałatka z kuskusem podana z grzankami z tofu

W sałatce z kuskusem zasmakowałam u koleżanki, która przepysznie gotuje i przy każdym spotkaniu gości mnie jakimiś pysznościami, jeśli nie na talerzu to w słoiczkach :).

Kuskus zalałam w proporcjach 1:1 przegotowaną, gorącą wodą z rozpuszczoną kostką warzywną. Wymieszałam i przykryłam na chwilę, żeby kuskus wchłonął całą wodę.


Kiedy kuskus wystygł dodałam do niego pokrojonego w kostkę, sparzonego i obranego ze skórki pomidora, ogórka, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Wszytko połączyłam i mieszając z  sosem z nutą cytrynową - oliwa z sokiem z cytryny. Całość doprawiłam solą i pieprzem.


Sałatkę zaserwowałam z grzankami z masłem czosnkowo-ziołowym i tofu - margarynę wymieszałam ze sprasowanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, posmarowałam nim pokrojoną bułeczkę i posypałam tofu, po czym chwilę zapiekałam w piekarniku.


Makaron z brokułowymi pulpetami w sosie koperkowym

Wakacyjne i lekkie może to danie nie jest, jednak miałam ochotę na coś naprawdę sycącego - wiec właśnie tym, którzy mają ochotę dobrze się najeść dedykuję to danie.

Ugotowane na parze brokuły zblendowłam z połową kostki tofu i 2 ząbkami czosnku. Masę doprawiłam do smaku imbirem, solą i pieprzem. 


Następnie do masy dodałam mąki kukurydzanej i mąki pszennej - tyle żeby nabrała odpowiedniej konsystencji do formowania pulpetów. Uformowane pulpety obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.



Kolejnym krokiem jakie podjęłam było przygotowanie sosu koperkowego. Zaczęłam od zasmażki. Na patelni podgrzałam olej rzepakowy, który posypywałam mąką pszenną - zasmażka musi być biała, wiec smażenie trwało chwilę. Gotową zasmażkę przełożyłam go garnka i powoli, cały czas mieszając dolewałam przygotowanego wcześniej, wystudzonego wywaru warzywnego. Do wywaru dodałam pęczek posiekanego koperku i podgrzewałam do zagotowania. Wywar, aby powstał sos zagęściłam rozrobioną z wodą mąką kukurydzianą. Uważajcie żeby za bardzo nie zagęścić sosu - ja tak zrobiłam :). Do gotowego sosu dodałam usmażone pulpety. 

Pulpety w sosie koperkowym podałam z makaronem typu gniazda. Świetnie też pasują do ryżu, ziemniaków czy kaszy. 




Tofucznica z pomidorem i cebulką

Na sobotnie śniadanie idealnym daniem jest tofucznica. Spróbujcie jej, jest naprawdę wyśmienita!

Do tofucznicy przygotowałam rozkruszone tofu naturalne, sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz cebulkę. Możecie do tofucznicy dodać te warzywa, które lubicie najbardziej. Polecam przyrządzić ją z kurkami i cebulką - to wyśmienita kompozycja.


Przygotowane składniki smażyłam na margarynie. Najpierw dodałam tofu, przyprawiłam kurkumą - nadała tofu żywego żółtego koloru. Po chwili dodałam pomidory i cebulkę. Wszystko smażyłam jeszcze chwilę i doprawiłam solą i pieprzem. 

Tofucznicę podałam na liściu sałaty i ze świeżą bułeczką.


Placuszki z kaszy gryczanej

Placuszki z kaszy gryczanej smakują bardzo dobrze jako danie, jednak równie smacznie jest je podać jako dodatek do np. kotletów z soczewicy lub z sosem np. grzybowym. Dziś podałam je z sałatką z warzyw w sosie koperkowym. Mój sos koperkowy to śmietana z łyżką majonezu, solą, pieprzem i koperkiem.

Przygotowanie placków zaczęłam od wymieszania w garnku ugotowanej kaszy gryczanej, jednego jajka i 2 łyżek kaszy pełnoziarnistej. Wszystko doprawiłam solą, pieprzem i rozmarynem - rozmaryn nada placuszkom przyjemny aromat.


Placuszki kładłam łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i z obydwu stron zarumieniłam.


Placuszki wyszły aromatyczne i chrupiące, podane z sałatką idealnie nadają się na danie obiadowe w tak ciepłe dni jakich teraz doświadczamy :).