Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i kiełkami lucerny


Niestety ziemniaki na placki trzeba zetrzeć. Na dużych oczkach tarki idzie to całkiem sprawnie, jednak dziś miałam ochotę na placki z ziemniaków tartych na "papkę", takie jak robiła moja mama. Opłacało się pomęczyć. ;)

Starłam więc ziemniaki, do masy dodałam odrobinę mąki i przyprawiłam solą, świeżo mielonym pieprzem oraz suszonym majerankiem.


Starte ziemniaki nakładałam łyżką na dość głęboki, rozgrzany olej. Usmażone już placki odkładałam na ręcznik papierowy.


W czasie kiedy smażyły się kolejne placki, zaczęłam przygotowywać sos. Pokrojone, cebulkę i pieczarki podsmażyłam na oleju, kiedy zmiękły zalałam bulionem z kostki warzywnej. Chwilę gotowałam i na koniec zagęściłam mąką rozrobioną w wodzie.

Placki polałam sosem i kiełkami lucerny - nie może jej zabraknąć w tym zestawie, koniecznie spróbujcie. Ja już inaczej placków nie jadam! :)







Bułeczki francuskie ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorkami

Kupiłam w sklepie gotowe ciasto francuskie. Pierwszy raz go używałam, wiec moje bułeczki nie wyszły najpiękniejsze, ale za to nadrabiają smakiem ;).


Farsz przygotowałam ze szpinaku, pieczarek i pomidorów. Podsmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym pokrojone pieczarki i cebulkę, kiedy już były miękkie dodałam na patelnię ugotowany szpinak i przekrojone na pół pomidorki. Farsz przyprawiłam solą, pieprzem, szczyptą curry i słodkiej papryki.

Ciasto pokroiłam na prostokąty, na jeden wykładałam farsz, następnym kawałkiem ciasta go przykrywałam i lepiłam brzegi tworząc bułeczkę. 

Bułeczki piekłam 25 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.


Cebulowa

Żeby ugotować zupę musicie kupić cebulę... :) no i jeszcze włoszczyznę, mąkę pszenną i tymianek. Tymianek nada zupie cebulowej fantastycznego smaku i aromatu, nie może go zabraknąć.


Najpierw zaczęłam gotować włoszczyznę doprawioną kostką warzywną. W czasie kiedy bulion się gotował pokroiłam w pióra cebulę i dusiłam ją na margarynie roślinnej. Kiedy cebula zmiękła zasypałam ją mąką pszenną i chwilę smażyłam.

Z wywaru wyciągnęłam włoszczyznę i dodałam cebulę. Przyprawiłam zupę sporą ilością tymianku. Gotowałam, aż wywar nabrał intensywnego cebulowo-tymiankowego smaku. 

Zupa gotowa, podałam ją z grzankami.



Kasza gryczana z brukselką, kiełkami i pomidorem

Kupiłam brukselkę i dość długo zastanawiałam się, co z nią zrobić, co ugotować?

Kiedy zaczęłam zabierać się za danie, jego podstawą miał być makaron, jednak na końcu języka w porę poczułam, że lepsza będzie kasza gryczana. I to był strzał w dziesiątkę.
Do dania użyłam pierwszy raz kiełek na patelnię, jest to gotowa mieszanka kiełek, ciecierzycy, soczewicy i fasoli Mung. Kiełki świetnie komponują się z kaszą gryczaną, solo również są przepyszne, jedna czwartą pudelka wyjadłam na surowo. ;)


Przygotowanie dania zaczęłam od ugotowania kaszy i brukselki, do brukselki oprócz soli dodałam pół łyżeczki cukru.


Kiedy kasza i brukselka dochodziły, zaczęłam przygotowywać składniki na patelnię. Pokroiłam w kostkę cebulę i pomidory.

Na patelnię najpierw dodałam cebulę, później kolejno kiełki i pomidory. Następnie dodałam ugotowane i przekrojone na połówki brukselki oraz kaszę. Wszystko jeszcze przyprawiłam solą, pieprzem i papryką węgierską i smażyłam razem chwilę. 

Spróbujcie - smacznego! :)





Grochówka

Sycąca i pyszna zupa, a do tego działania przy gotowaniu sprowadzają się do wrzucenia składników go garnka. Trzeba tylko obrać włoszczyznę i pokroić w kostkę ziemniaki... prawie cały przepis już zdradziłam. :) 


Włoszczyznę i moczone przez 8 godzin, oraz przepłukane połówki grochu zalałam wodą. Dodałam kilka listków laurowych, ziele angielskie, kostki warzywne i wstawiałam do gotowania. Kiedy marchewka i pietruszka zrobiły się miękkie wyciągnęłam je z garnka, pokroiłam w plasterki. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę ziemniaki. Pokrojone warzywa dodałam do garnka i gotowałam jeszcze, aż ziemniaki były miękkie.

Na koniec gotowania,  kiedy groch już był trochę rozgotowany (w zupie taki jest najlepszy) zagęściłam zupę rozprowadzoną w wodzie mąką z grochu i przyprawiłam suszonym majerankiem i tymiankiem. 

Na talerzu, zupę posypałam jeszcze świeżymi listkami majeranku. Grochówka go uwielbia i ja też. ;)


Krokiety z ziemniaków


Krokiety ziemniaczane można faszerować, np. pieczarkami lub można polać je sosem, dziś przygotowałam jednak wersję najprostszą, bez żadnych dodatków. 

Ugotowane ziemniaki rozgniotłam tłuczkiem i przyprawiłam solą. Z masy ulepiłam krokiety i obtoczyłam je w bułce tartej.


Krokiety usmażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podałam z surówką z pora i kukurydzy z majonezem z płatków ryżowych. Przepis na majonez i surówkę znajdziecie tutaj.





Majonez z płatków ryżowych


Do przygotowania majonezu przygotowałam szklankę mleka ryżowego, szklankę płatków ryżowych, łyżkę octu winno-jabłkowego, 3 łyżki musztardy i sól do przyprawienia.

Płatki ryżowe gotowałam we wrzącym mleku ryżowym 2-3 minuty i odstawiłam do wystygnięcia, następnie zblendowałam je na gładką masę. Do masy dodałam ocet, musztardę i sól do smaku, wszystko połączyłam - użyłam do tego miksera. 


I majonez gotowy - idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Dziś przygotowałam go do surówki z porem i kukurydzą.


Pokroiłam pora, dodałam do niego kukurydzę.


Wymieszałam z majonezem ryżowym i gotowe! :)