Krem z zielonego groszku


Wszędzie biały śnieg... Nie macie przypadkiem ochoty wprowadzić trochę letniej zieleni na talerze? ;)

U mnie krem z zielonego groszku.


Wcześniej zaczęłam gotować wywar z włoszczyzny przyprawiony solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyłam na margarynie i następnie dodałam na patelnię 2 paczki mrożonego groszku. Rozmrożony groszek z cebulką dodałam do gotującego się i już esencjonalnego wywaru, z którego wcześniej wyciągnęłam warzywa (zostawiłam kawałek selera). Kiedy groszek był miękki ściągnęłam zupę z kuchenki i zblendowałam na niedokładnie gładką konsystencję.

Przed zblendowaniem zupy warto odlać i zostawić trochę bulionu, tak żeby po miksowaniu móc dolewać bulionu, żeby uzyskać pożądaną gęstość kremu.

Krem podałam ze świeżą miętą...



1 komentarz: