Sos słodko-kwaśny

Sos zupełnie inny niż te ze słoika z półki sklepowej. Słodycz i kwaśny smak uzyskuje się z samych warzyw - sos przyprawiłam zaledwie szczyptą soli, pieprzem i odrobiną curry. 



Moją bazą do sosu były pomidory z puszki, dusiłam je z pokrojoną w kostkę cebulką i drobno posiekanym czosnkiem. Całość przyprawiłam solą i pieprzem. 


Kiedy pomidory się dusiły przygotowałam pozostałe warzywa - zieloną i czerwoną paprykę, marchewkę, pędy bambusa, kukurydzę i ananasa. 




Do pomidorów najpierw dodałam marchewkę i papryki, kiedy były miękkie dodałam pędy bambusa, kukurydzę, ananasa i wcześniej podsmażone z sosem sojowym, pokrojone w kosteczkę tofu. 

Sos przyprawiłam solą, pieprzem, szczyptą curry i dodałam około 2 łyżek słodkiego mleczka kokosowego. Podałam tradycyjnie z ryżem długoziarnistym.





2 komentarze:

  1. przed przepisem podaje się składniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, popieram wypowiedź :)

      Usuń